miércoles, 30 de diciembre de 2015

"Informació a Internet"



Durant aquesta setmana he navegat per la xarxa i he descobert webs de ciències molt interessants. En particular m’agradaria destacar “Recerca en Acció: http://www.recercaenaccio.cat/agaur_reac/AppJava/ca/index.jsp”. En aquesta web podeu trobar noticies de ciència recents, però trobe d’especial interes l’apartat “experimenta” on pots cercar experiments per materies i nivell d’aprenentatge i fins i tot proposar un experiment. Probeu l’ experiment “extracció de l’ADN del kiwi” per a 4º d’ESO i 1º de Batxillerat. També ofereix jocs i recursos educatius com: Juga a reconèixer el cant dels ocells, La tectònica de plaques i la deriva dels continents, El joc de l’evolució, RYM (un “trivial” de ciència interactiu online), Blood typing game (Identifica els grups sanguinis i salva els teus pacients, i a més practica l’anglès)…

  Altra web descoberta és “Grup d’anellament l’Horta: http://massamagrellpardalet.wordpress.com/”. Ací podeu trobar tota mena d’informació d’anillament d’aus, i on és especialment interesant l’article de noms catalans dels ocells.

Respecte a les revistes digitals de ciència m’agradat “Mètode.  http:/metode.cat/”. Es tracta d’una publicació trimestral de divulgació de la ciència en català de la Universitat de València. Quasi tots els articles estan disponibles per a descarregar-los. En particular, m’agradat les monografies anomenades “Viure amb el canvi climàtic”i “Quan es crema el bosc” que es podrien utilitzar per a treballar les Ciències de la terra i Mediambientals de 2º de Batxillerat. No obstant, m’he quedat amb ganes de llegir “El cervell al descobert” que no estava disponible per a descarregar.

A més a més, aquesta web m’ha facilitat un enllaç a la web de la Generalitat Valenciana http://www.agricultura.gva.es/va/web/biodiversidad/biodiversidad on l’àrea de Medi Natural- Biodiversitat m’ha permet trobar una gran grapat de recursos molt útils i de qualitat (i descarregables) per a proposar treballs de recerca web als alumnes de qualsevol nivell. Faig especial menció a la revista BIOdiversitat disponible en aquesta pàgina.

Per altra banda, la revista Geologica Actahttp://www.raco.cat/index.php/GeologicaActa no em va convèncer per tindre els articles en anglès, i Orsis: http://www.raco.cat/index.php/Orsis tampoc per ésser massa complexa per a alumnes d’Educació secundària.

El blog Educació i les TIChttp://www.educacioilestic.cat/ és molt complet i et permet enllaçar amb altres blogs d’educació (llistat per nivells i diversitats). Així vaig conèixer el Cuadern Intercultural  http://www.cuadernointercultural.com/ que és molt útil per a ajudar als alumnes inmigrants, però que es presenta en castellà.

També he tingut l’oportunitat de trobar de casualitat el blog “En el núvol” http://enelnuvol.blogspot.com.es/ , molt útil com a magatzem de eines TIC per a fer més atractives les unitats didàctiques i treballar amb l’ordinador, el mòbil o les tablets a l’aula.

Per a finalitzar, vull comentar la meva experiència amb els portals educatius. Així he navegat per http://www.edu3.cat/ i http://www.edu3.cat/. Aquestos portals em pareixen molt interessant per a conèixer cóm treballen en altres centres educatius i compartir experiències. Del  primer portal destacaria l’apartat de “Recursos audiovisuals” molt útil per a conèixer noves eines TIC. No obstant, m’ha agradat més el segon portal. Aquest ofereix informació valuosa com: consells per a navegar  a internet amb seguretat, educació per a la salut, orientació laboral i educativa, programes d’acollida de nous alumnes, el Diari de l’Escola (amb reportatges d’actualitat), lectures recomanades per grau de dificultad, recursos multimedia per àrea i nivell (cal destacar per a ciències: Laboratori virtual, Nuestro cuerpo en un clic, Fem química!, Un minut de ciència, Parlem d’evolució, El canvi climàtic i els seus efectes a Catalunya…), enllaços a recursos en altres idiomes… Amés, aquest portal m’ha permés cercar noves webs de recursos educatius que no coneixia com: https://www.facebook.com/educaciontrespuntocero/ i https://www.educaixa.com/ca/.

jueves, 10 de diciembre de 2015

"TILC: Comunicació a Internet"

Bé, aquesta entrada al blog tracta de les eines per a comunicar-nos a la xarxa els professors, els alumnes i els pares.

En primer lloc, citaré diverses xarxes socials que ens permetran remandre en contacte i aplicar recursos a l'aula d'una manera virtual. Permeten crear una xarxa pròpia per a la teva classe que ajudi a avaluar el progrés dels estudiants, connectar amb altres professors o els pares, trobar recursos educatius o compartir-los, i fins i tot permet crear classes semipresencials.

Aquestes son: Facebook, Twitter, WhatsApp ...

I més especìfiques per a educadors: Edmodo, Moodle, Obami

Aquest article és molt interessant: Xarxes socials per a millorar l'educació.

  Durant aquesta setmana, els professors hem debatut a prop d'utilitzar xarxes socials d'àmbit familiar o íntim com el Facebook per a contactar amb els alumnes o pares. Han hagut opinions per a tots els gustos. Jo opine ( igual que aquest article: Amics al Facebook?) que no convé barrejar l'àmbit familiar amb el professional i que és més apropiat utilitzar xarxes socials específiques per a educadors. No obstant açò, Facebook permet la creació de grups tancats que pot ser útil en aquests casos.

 Un altre tema de debat ha sigut els perills implícits de l'ús de xarxes socials. Durant aquesta setmana he localitzat aquesta web (http://jordibernabeu.cat/estiupantalles/) on s'arrepleguen recursos i reflexions a prop d'un curs dirigit a professors relacionat amb aquest tema. És molt interessant i m'ha  servit per a conscienciar-me del gran conjunt de perills que comporten les xarxes. Per exemple, tracten desordres conductuals com l'adicció a les TIC (estar sempre penjats al mòbil), l'Internetfobia, els suicidis, la des-humanització per un contacte social massa virtual o la distorsió de la realitat. A més tracta de diversos perills de l'ús adolescent de les xarxes com son: els abusos a menors (coacció, sexting, groming) (estudi de prevenció de delictes a menors en la xarxa.), el cyberbullying i altres assetjaments, el robatori de dades personals, i fins i tot la captació i reclutament de terroristes (noticiari recent).

No podem oblidar l'ús dels blogs i wikis per a treballar els continguts de la matèria amb els alumnes. Així, per exemple, en el centre on vaig treballar vam proposar la creació d'un blog per l'alumnat de Biologia on havien de tractar l'evolució del cicle estacional dels arbres de l'Institut. Per a açò havien de realitzar fotos i pujar-les al blog durant les diferents estacions de l'any. Després anotarien els canvis observats, reflexionarien i extraurien conclusions. Tot açò acompanyat de la identificació i descripció amb detall de cada espècie vegetal.

Finalment, cal destacar l'ús de la tecnologia mòbil a l'aula. En la meua opinió, sembla molt útil emprar el mòbil com a eina per a cercar informació ràpida en l'aula, per a aclarir dubtes, per a autoevaluar de manera amena als alumnes després de cada tema (hi ha aplicacions com Kahoot) i moltíssimes més aplicacions que ni se m'arriben a ocórrer. Però sempre cal emprar aquest recurs amb coneixement i control en l'aula per a verificar que s'usen amb aquesta fi.

lunes, 30 de noviembre de 2015

La llengua i les TIC

 Aquesta setmana he treballat nous recursos TIC per a l'ensenyament de la biologia en valencià.
Per a començar he descobert (no sabia de la seua existencia) l'ús d'un avatar per a reproduir textos de manera divertida.Per a açò he utilitzat el programa facilitat en la següent web http://www.voki.com (sota podeu veure els consells que us dona un xicotet rat penat per a conservar els teixos de les nostres muntanyes).
 Altres recursos fonamentals per a treballar en l'aula són els diccionaris i les enciclopèdies online. A continuació esmentaré els que he descobert recentment:

http://dlc.iec.cat/
http://dcvb.iecat.net/
http://www.enciclopedia.cat/diccionaris/gran-diccionari-de-la-llengua-catalana#.UtA-TzeA2Um
http://www.termcat.cat/
http://www.edu365.cat/eso/muds/ciencies/enciclopedies/

Quan consulteu un terme, us recomane fer-ho en diversos diccionaris o enciclopèdies per a comparar les diferents definicions. Realment existeixen diferències significatives i errors conceptuals com he pogut observar. Sota la meua experiència, el primer diccionari que he posat és el que més s'ajusta al terme real.
Per a cercar material rel-lacionat amb la biologia és molt interessant l'últim enllaç, perquè ofereix dibuixos, esquemes i vídeos.

Altra aplicació web per a treballar la llengua valenciana en la clase de biologia són els núvols de paraules creat amb wordle (sota aquesta entrada podeu consultar el núvol que he creat en honor al teix, com no!) http://www.wordle.net/.

Per a finalitzar, vull tractar el terme 'netiquetes'.  Hi havia escoltat parlar de les normes d'escriptura en la xarxa, però fins ara no sabia com es deíen. Ací us deixe un article interessant on aclarisen aquest concepte: http://www.raco.cat/index.php/LlenguaUs/article/viewFile/128177/177581
No obstant açò, us resumisc el significat: la netiqueta és un conjunt de regles o normes que intenten resoldre qualsevol problema comunicatiu i vetllen per una bona qualitat en les interaccions que es donen a la xarxa.

Com a curiositat, he trobat una notícia rel-lacionada amb els 'emojis'. Tampoc sabia de la seua existència, però resulta que estracten dels emoticons del WhatsApp i que s'utilitzen per a expressar sentiments (llenguatge no verbal).


Ací teniu un 'voki' de conscienciació de les propietats beneficioses dels teixos


 http://www.voki.com/pickup.php?scid=12154363&height=267&width=200

jueves, 26 de noviembre de 2015

lunes, 23 de noviembre de 2015

Coneixements previs sobre TIC

Les Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC) són molt útils en l'aula aportant dinamisme i fomentant l'interès i la participació activa de l'alumnat. Les noves tecnologies que solc utilitzar diàriament en l'aula són: ordinador, projector (presentacions amb Power Point o Prezzi), tablets, l'internet...
Alguns enllaços útils per a la feina docent amb TICs:
https://sites.google.com/a/xtec.cat/bloc-de-jordi-pedrola/home/recursoseducatius
http://jordiccnaturals.blogspot.com.es/p/recursos-tic.html
http://blocs.xtec.cat/ceipjmperamas/category/ciencies-naturals/ 

La desaparició del fartet pot comportar canvis biològics en les maresmes mediterrànies

Us presente: EL FARTET (el nostre peix)

Resultado de imagen de el fartet en perill d'extinció

Vídeo recomanat: Gambusia versus Fartet

Aquest vídeo mostra cóm la gambusia (un peix forà introduit a les maresmes de la Comunitat Valenciana) està accelerant l'extinció del fartet (un peix autòcton als nostres aiguamolls).

Comencem amb una espècie autòctona en perill d'extinció: EL FARTET

http://unafinestraaldelta.blogspot.com.es/2010/12/el-fartet-aphanius-iberus.html

Blog de recursos i aplicació de les TICs a l'aula de Biologia i Geologia


Resultado de imagen de teix
Els teixos mil-lenaris